spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Nem csak a válság, az idĹ‘járás is sújtja a gazdákat

Nem csak a válság, az időjárás is sújtja a gazdákat Nyomtatás
Írta: Geiger   
2009. április 20. hétfő 13:48

Az elmúlt másfél hónapban nem esett elegendő csapadék, aszály sújtja Békés megyét. Van, ahol kiszántják az őszi kalászosokat és a korán elvetett kukoricát. A föld és a gazdák is eső után sóvárognak.

 

Az időjárás is a gazdák ellen dolgozik, nem csak a válság. A télen kapott csapadékot már felélték az őszi vetésű növények. A termelők azt mondják, ha nem érkezik meg az égi áldás, nagy bajban lesznek.

— Hatalmas az aszály, amit az őszi vetésű növények nagyon megsínylenek — szögezte le Szabó István, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója. — Az ősszel elvetett kalászosok és a repce is szépen kikeltek. A télen megfelelő mennyiségű csapadék hullott, amit mára feléltek a növények. Meleg van és szeles az idő. A repce már sárgállik, térdig ér. A magképződés viszont ilyen idő mellett nagyon gyenge lesz. A kalászosok még úgy-ahogy bírják. Ha napokon belül nem kap csapadékot a föld, a repce nagyon megsínyli, a gabonánál pedig csökkent termésre lehet számítani.

Szabó István a tavaszi vetésű növényekért is aggódik. A gazdák a jó idő miatt hamarabb vetettek. A mag kikelt, de továbbfejlődni nem tud. Ráadásul a rovarkártevők is megjelentek. Aki ezután vet, annak jobbak lesznek az esélyei — amennyiben elegendő eső esik.

Dél-Békésben több gazda korán „kukoricázott”. Mivel a növény nem ment semmire, voltak, akik kiszántották, s újra vetnek. Mindez jelentős többletkiadással jár.

— Nagyon gyenge az őszi vetés. Hiába kapott a föld műtrágyát, nem hasznosította — mondta a kevermesi Lévai Lajos. — Ha most jönne is az eső, a vetés egy részének már nem használna. A növények „leöregedtek”, kicsik maradtak. Ezeket a területeket nagy valószínűséggel fel kell szántanom — panaszolta.

Ifjabb Restye János kevermesi családi gazdálkodó éppen most vetette el a kukoricáját. Ő a májusi esőben reménykedik. — Kevermesen nagyon jó földjeink vannak, de ezt az aszályt már a fekete föld sem bírja.
Restye János az őszi vetésű növényeit szeretné megtartani, még a gyengébb termés árán is.

Szerinte ha megbolygatják a földet, még inkább kiszárad, ráadásul az új vetés miatt még mélyebbre kell a zsebébe nyúlnia. — Még a tavalyi kukoricám is megvan. Olyan alacsony árat kínálnak érte, hogy az önköltséget nem futja.

A gazdák a következő napokban hiába kémlelik az eget. Az esőre egyelőre várni kell. — Márciusban az ilyenkor szokásos csapadék egyharmada hullott, áprilisban pedig néhány csepp — összegezte Gyuris Ferenc meteorológus. Akkor érné utol magát a természet, ha 70 milliméter eső esne. A következő öt nap előrejelzése szerint azonban ennek még a töredéke sem várható.

A hideg idő után beköszöntött hirtelen meleg a gazdákat is hamarabb csalogatta ki a földekre. Sok helyen, így Dél-Békésben is, a szokásosnál hamarabb elvetették az egyik legfőbb növényt, a kukoricát.

— Jó néhány éve megdőlt már az a szemlélet, hogy a kukoricát Szent György-nap környékén kell elvetni — mondta Szabó István. — Az elmúlt években a fagyosszentek sem „dolgoztak”. A jó idő hamar beköszöntött, a termelők kihasználták a meleget és a földben rejlő nedvességet. Sajnos a csapadék-utánpótlás elmaradt.

Forrás: Agrárkapu

 

 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer