spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdõlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdõlap arrow Lapszemle arrow Növényvédelem arrow Támad a tűzelhalás

Támad a tűzelhalás Nyomtats
rta: Geiger   
2009. mjus 02. szombat 13:59

Az elmúlt héten virágoztak az almástermésűek, és többhelyütt fennállt az Erwinia amylovora baktériumos betegség veszélye is. Ez a kórokozó az éppen virágzó fajokat veszélyezteti.

A fertőzés létrejöttéhez legalább 15,6 Celsius fokos napi középhőmérséklet és nedvesség szükséges. A baktériumot a szél, az eső vagy a rovarok szállítják a virágokra - írta a heol.hu.

A Heves Megyei MgSzH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának tájékoztatása szerint a betegség terjedésének kedvező időjárás volt április 17-én Heves környékén, ám a lappangási idő miatt a tünetek eddig még nem jelentkeztek. A megye többi részén végül nem alakultak ki a fertőzéshez szükséges feltételek, nagyobb volt a lehűlés pénteken és szombaton.

Az azóta eltelt időszakban csapadék nem hullott, ezért nem terjed a tűzelhalás. Az alma lassan levirágzik, s ezután már sérülésnek (jég, szél, rovarrágás) kell ahhoz bekövetkeznie, hogy a tűzelhalás jelentősen terjedhessen. A fertőzésveszély a birsalma (ill. birskörte) fákat érinti most elsősorban, mert ezeknél most kezdődik a virágzás, és jövő héttől eső várható. Birs csupán házi kertben van a megyében, a kistermelők csak az Aliette 80 WG nevű készítményt használhatják, a Kasumint nem.

 

Forrás: Szabad Föld

 
< Elz   Kvetkez >
spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer