Meggymártás
Hozzávalók:
30 dkg magozott meggy, 3 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 dl vörösbor, 8 dkg cukor, 1/2 citrom, só, fahéj, szegfűszeg.
Elkészítés:
4-5 dl vízhez adjuk hozzá a bort, sózzuk, cukrozzuk, tegyük bele a szegfűszeget, a fahéjat, a citrom héját, majd forraljuk fel és főzzük meg benne a meggyet. A tejfölből és a lisztből készítsünk habarást és ezzel sűrítsük be a mártást. A végén cukorral és citromlével végezzük el az utóízesítést. Ízeit tovább gazdagíthatjuk, ha habarás előtt a megfőtt meggy harmadát kiszedjük, áttörjük és úgy tesszük vissza a mártásba.
Meggyes falatkák partira Hozzávalók: 3 dl habtejszín, 20 dkg krémtúró, 2 evőkanál porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 25 dkg magozott meggy, 1 csomag omlós vaníliás keksz A tejszínt legalább 2 órára hűtőbe tesszük, hogy könnyen tudjunk belőle habot verni. Az előhűtött tejszínből kemény habot verünk, hozzákeverjük a porcukrot és a krémtúrót, amit előzőleg ízesítettünk a vaníliás cukorral. A kekszeket tálra sorakoztatjuk, és elosztjuk rájuk a tejszínes túrót. A túró tetejére halmozzuk a meggyet és kész is vagyunk. Ezzel a színpompás tállal várhatjuk a partinkra érkező vendégeinket.
Bortésztában sült meggy, mandulatöltelékkel Hozzávalók: 40 dkg meggy, 10 dkg mandula, 5 db tojás, 15 dkg liszt, 5 dkg kristálycukor, 1 dl édes fehérbor Lábosban vizet forralunk, a mandulákat beledobjuk, majd újra felforraljuk, és leszűrjük. A leforrázott manduláról így könnyedén lehúzhatjuk a héját. A meggyeket megmossuk, ügyelve arra, hogy a száruk rajtuk maradjon. Egyenként mindegyik szem oldalát hegyes, éles késsel megvágjuk, és a nyíláson kinyomjuk a magot, a helyére pedig egy szem mandulát dugunk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukat a cukor felével habosra keverjük, majd hozzáöntjük a fehérbort, és csomómentesre keverjük a liszttel. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan belekeverjük az előbb készített masszába. A meggyeket a száruknál fogva belemártjuk a tésztába, és forró olajban pirosra sütjük.
Meggyturmix:
2 dl forralt és kihûtött víz vagy tej (piciknek tápszer vagy anyatej) - 10 db kimagozott, meghámozott meggy - 1 ek. porcukor vagy méz. Õszi- vagy sárgabarack turmix: 2 dl forralt és kihûtött víz vagy tej (piciknek tápszer vagy anyatej) - 1 db kimagozott, meghámozott és apróra vágott õszi-vagy sárgabarack (utóbbiból 2 db) - 1 kk. porcukor vagy méz.
MEGGYES RÉTES
Hozzávalók: 50 dkg (1 doboz) mirelit leveles-vajas tészta, 1 kg meggy, 2-3 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál törött szegfűszeg, ízlés szerint cukor, 10-15 dkg tört piskótamorzsa (vagy összetört babapiskóta vagy száraz, töltetlen teasütemény, vagy édes kétszersült). Elkészítés: A töltelékhez a meggyet megmossuk, leszárazzuk és kimagozzuk, majd kicsurgó levével együtt lábosba tesszük. Kis lángon, folyamatos keverés közben csak annyira forrósítjuk, hogy kevés levet eresszen. Ezután a tűzről lehúzzuk, és belekeverjük a fűszereket meg a cukrot, és annyi piskótamorzsát, amennyi a levét felszívja. Hagyjuk, hogy egészen kihűljön. A felengedett tésztát lisztezett deszkán két részre vágjuk. (Amíg az egyik tésztadarabbal dolgozunk, a másikat tegyük vissza a hűtőbe, nehogy túlságosan felolvadjon). Nagyon vékony, nagy lappá nyújtjuk. A tésztát a szélén, egy csíkban meghintjük kevés morzsával, majd a töltelék felét egyenletesen ráhalmozzuk. Szorosan felcsavarjuk, és a rudat a tepsibe tesszük. Tetejét felvert tojással bekenjük, de ügyeljünk arra, hogy a tojás ne folyjon az oldalára. A másik rudat ugyanígy elkészítjük, és előmelegített, forró sütőbe toljuk. Közepes lángon megsütjük. Csak akkor vágjuk fel, ha már kihűlt.
Meggyleves (tejes)
Hozzávalók: fél kg meggy, 2 dl tejfel, 2 dl tejszín (elhagyható), 2 evőkanál liszt, só, cukor, fahéj, szegfűszeg, kis darab citromhéj. A meggyet a fűszeres vízben megfőzzük, hozzáöntjük a lisztes tejfelt, majd rövid forralás után beleöntjük a tejszínt. Kihűtve tálaljuk.
Meggyleves (páros)
Hozzávalók: fél kg meggy, 2 tojás, 2 kanál liszt, só, cukor, fahéj, szegfűszeg. A tojásfehérjét habbá verjük, beleszórjuk a lisztet, összekeverjük a cukorral elkevert sárgájával, majd lassan, állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a forró meggylevest. Vigyázzunk, fordítva nem lehet, mert ha a lébe keverjük a tojást, akkor az csomós lesz!
Rumos meggy – ahogy Pölöskén készítik
A szép, hibátlan meggyszemeket 3 dl-es üvegekbe töltjük. Minden üveg tetejére 10 dkg kristálycukrot és ½ dl rumot öntünk. (Nagyobb üveg esetén az összetevők mennyiségét változtatjuk.) Az üvegeket azonnal lezárjuk, kamrába tesszük. 1-2 hét elteltével a cukor feloldódik a rumban. Télen legjobb krémízesítő, illetve díszítő gyümölcs, leve pedig a legfinomabb meggylikőrön is túltesz.
Meggybéles
Hozzávalók 25 dkg vaj 3 db főtt tojássárga 3 db nyers tojássárga 4 db tojásfehérje 25 dkg kristálycukor 25 dkg liszt 20 dkg cukrozott meggy Keverőtálba tesszük a lágy vajat, a főtt és a nyers tojássárgáját, majd a kristálycukrot hozzáadva habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a liszttel váltakozva a cukros tojássárgájához keverjük. A sütőlapot vajjal megkenjük, és a liszttel megszórjuk. Erre öntjük az elkészített masszát, és kb. 2 cm vastagon elkenjük. Kimagozott és cukrozott meggyel kirakjuk, és mérsékelt hőfokú sütőben megsütjük.
Cseresznye- és meggyíz
Hozzávalók: Gyümölcs, cukor. Elkészítés: A jól megmosott, kiválogatott gyümölcsöt kimagozzuk és megdaráljuk. Állandóan keverve sűrűre főzzük. A gyümölcs édességétől függően egy kg cseresznyéhez 30-35 dkg, meggyhez 45-50 dkg cukrot adunk, amivel még tovább főzzük kb. 20 percig. Állandóan kevergetjük, mert a cukor hozzáadása után könnyebben leég, és a tűz se legyen erős, mert ha a cukor karamellizálódik, megváltoztatja a gyümölcs eredeti ízét. A sűrű lekvárt előmelegített üvegekbe töltjük, és ha elég sűrűre főztük, akkor lekötés nélkül hagyjuk kihűlni. Másnapra a lekvár teteje megbőrösödik, ekkor lekötjük, és a kamrába tesszük. Ha hígabbra főztük, vagy kevesebb cukrot tettünk hozzá, akkor a forrón üvegekbe töltött lekvárt azonnal lekötjük, és száraz gőzbe rakjuk. Készíthetjük külön-külön vagy keverve is.
Zabpelyhes meggyes sütiHozzávalók:1 po = 250 ml 1.5 po liszt 2 ml szódabikarbóna 2 po zabpehely 1 po barnacukor 1 po margarin 1 cs vanilliás cukor 600 gr meggy 4 ek keményítő 2 ek fahéj 2 ek amarettó likőr 150 gr cukor 2 ek citromlé A meggyet saját levében a cukorral, a citromlével, a fahéjjal feltesszük főni , mikor forr vízzel elkevert keményítővel besűrítjük (sűrű szószt készítsünk) tűzről levéve ízesítsük likőrrel. A tészta alapanyagait egy nagy tálba tesszük és összedolgozzuk, egy a forgácshoz hasonló tésztát fogunk kapni. Kivajazott és lisztezett közepes tepsibe a tészta 2/3-at tesszük, kézzel egy kicsit lenyomjuk. Erre tesszük a meggyszószt, majd a tészta másik felet. 170 fokon 20-25 percig sutjuk. A szép, hibátlan meggyszemeket 3 dl-es üvegekbe töltjük. Minden üveg tetejére 10 dkg kristálycukrot és ½ dl rumot öntünk. (Nagyobb üveg esetén az összetevők mennyiségét változtatjuk.) Az üvegeket azonnal lezárjuk, kamrába tesszük. 1-2 hét elteltével a cukor feloldódik a rumban. Télen legjobb krémízesítő, illetve díszítő gyümölcs, leve pedig a legfinomabb meggylikőrön is túltesz.
|