spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdõlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdõlap arrow Lapszemle arrow Elõ a permetezõvel!

Elõ a permetezõvel! Nyomtats
rta: Administrator   
2013. mjus 13. htf 08:59
A szokatlanul meleg április felgyorsította az õszi kalászosok fejlõdését. A gyümölcsfáknál, a cseresznyénél, a meggynél, a szilvánál, a kajszibaracknál május elsõ hetére megtörtént a terméskötés és a lombosodás. Nagyon fontos a jelenlegi idõszakban a kártevõk elleni védekezés. A kórokozók közül a lisztharmat jelenléte a védekezési küszöb alatt maradt május elejéig az õszi búzánál. A levélfoltosság kezdeti tünetei a búzák legyengült legalsó levelein már megjelentek.

Az õszi árpa még tavaly õsszel fertõzõdött a levélfoltosságot okozó Drechslera teres kórokozóval. A kórokozó számára a 15-25 fok közötti hõmérséklet, a magas légnedvesség, a bõséges harmatképzõdés, a szeles, esõs idõjárás a kedvezõ, úgyhogy a védekezést a legtöbb termelõ a gyomirtással együtt elvégezte.

A kártevõk intenzív felszaporodása miatt az õszi kalászosok kétnaponkénti bejárása szükséges, mivel a rovarfaunájuk igen széles körû és nagy egyedszámú. Május második felére kivirágzik az akác, ami jelzi a vetésfehérítõ kártételének várható idejét.

– A veresnyakú árpabogár imágók egyedszáma már április végén elérte a védekezési küszöbértéket – magyarázta Roszkos Zoltán Ákos okleveles növényvédelmi szakmérnök. – A lárvák május elején már megtalálhatók szinte minden növényállományban. Az ellene való védekezést nem mindenhol tudják összekapcsolni a gombaölõ szeres kalászvédelemmel, lesz olyan terület, ahol külön menetben kell beavatkozni.

A tavaszi árpánál a kórokozók közül a levélfoltosodást okozó gombás betegségek egyelõre a védekezési küszöbérték alatt vannak. A földibolhák hámozgatása szembetûnõ, ezért a védekezés idõpontjának meghatározását kétnaponkénti bejárással és értékeléssel határozzák meg. A vetésfehérítõ intenzív kártételére itt is számítanak.

Roszkos Zoltán Ákos hangsúlyozta, a kukoricánál a legnagyobb problémát jelenleg a kártevõk és az egyszikû gyomnövények korai megjelenése jelenti. A kelõ növényeket jelentõs barkókártétel fenyegeti. A rovarölõ szerrel csávázott kukoricákban jól látni a kártevõ jelenlétét. A növénybõl táplálkozó, és elpusztult egyedek száma meglehetõsen magas. Ahol nem védekeztek csávázással vagy talajfertõtlenítéssel, ott a védekezést a kezdeti rágásnyomok megjelenéséhez kell idõzíteni. A földibolhák korai megjelenése is tapasztalható.

A napraforgónál a gyomosodás a legnagyobb probléma. A parlagfû elleni védekezés nagy területen csak kézi gyomlálással oldható meg. A hörcsögök betelepülése megkezdõdött. Mivel a kártevõ szobányi nagyságban teljesen kipusztítja a növényállományt, érdemes a területeket hetente bejárni, és ha szükséges a védekezés, akkor azt elvégezni.

A gyümölcsösökben a terméskötés jónak mondható, és ami szembetûnõ, hogy a monília, valamint a levéllikasztó gomba kártétele még nem látható. A gyümölcsösök ígéretesek, ugyanakkor rovaros évünk van, ezért a kártevõk elleni védelem nem maradhat el.

A konyhakerti növények közül a hagymafélék ebben az idõszakban nagyon érzékenyek a peronoszpórára, a botritiszes és a fuzáriumos rothadásra.

A káposztafélék növényvédelmi technológiáját szintén az intenzív kártevõnyomást figyelembe véve kell megtervezni. A paprika és a paradicsom a jelenlegi fejlettségi állapotban a vírusos és a baktériumos megbetegedésekre, valamint a fuzáriumos tõhervadásra érzékeny.

A szamóca jelenleg a virágzás, a terméskötés stádiumában van. A leveleken kórokozók tünetei még nem észlelhetõk, de a szamóca levélfoltossága és a lisztharmat minden évben megjelenik.

Forrás: BEOL
 
Kvetkez >
spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer