spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Elő a permetezővel!

Elő a permetezővel! Nyomtatás
Írta: Administrator   
2013. május 13. hétfő 08:59
A szokatlanul meleg április felgyorsította az őszi kalászosok fejlődését. A gyümölcsfáknál, a cseresznyénél, a meggynél, a szilvánál, a kajszibaracknál május első hetére megtörtént a terméskötés és a lombosodás. Nagyon fontos a jelenlegi időszakban a kártevők elleni védekezés. A kórokozók közül a lisztharmat jelenléte a védekezési küszöb alatt maradt május elejéig az őszi búzánál. A levélfoltosság kezdeti tünetei a búzák legyengült legalsó levelein már megjelentek.

Az őszi árpa még tavaly ősszel fertőződött a levélfoltosságot okozó Drechslera teres kórokozóval. A kórokozó számára a 15-25 fok közötti hőmérséklet, a magas légnedvesség, a bőséges harmatképződés, a szeles, esős időjárás a kedvező, úgyhogy a védekezést a legtöbb termelő a gyomirtással együtt elvégezte.

A kártevők intenzív felszaporodása miatt az őszi kalászosok kétnaponkénti bejárása szükséges, mivel a rovarfaunájuk igen széles körű és nagy egyedszámú. Május második felére kivirágzik az akác, ami jelzi a vetésfehérítő kártételének várható idejét.

– A veresnyakú árpabogár imágók egyedszáma már április végén elérte a védekezési küszöbértéket – magyarázta Roszkos Zoltán Ákos okleveles növényvédelmi szakmérnök. – A lárvák május elején már megtalálhatók szinte minden növényállományban. Az ellene való védekezést nem mindenhol tudják összekapcsolni a gombaölő szeres kalászvédelemmel, lesz olyan terület, ahol külön menetben kell beavatkozni.

A tavaszi árpánál a kórokozók közül a levélfoltosodást okozó gombás betegségek egyelőre a védekezési küszöbérték alatt vannak. A földibolhák hámozgatása szembetűnő, ezért a védekezés időpontjának meghatározását kétnaponkénti bejárással és értékeléssel határozzák meg. A vetésfehérítő intenzív kártételére itt is számítanak.

Roszkos Zoltán Ákos hangsúlyozta, a kukoricánál a legnagyobb problémát jelenleg a kártevők és az egyszikű gyomnövények korai megjelenése jelenti. A kelő növényeket jelentős barkókártétel fenyegeti. A rovarölő szerrel csávázott kukoricákban jól látni a kártevő jelenlétét. A növényből táplálkozó, és elpusztult egyedek száma meglehetősen magas. Ahol nem védekeztek csávázással vagy talajfertőtlenítéssel, ott a védekezést a kezdeti rágásnyomok megjelenéséhez kell időzíteni. A földibolhák korai megjelenése is tapasztalható.

A napraforgónál a gyomosodás a legnagyobb probléma. A parlagfű elleni védekezés nagy területen csak kézi gyomlálással oldható meg. A hörcsögök betelepülése megkezdődött. Mivel a kártevő szobányi nagyságban teljesen kipusztítja a növényállományt, érdemes a területeket hetente bejárni, és ha szükséges a védekezés, akkor azt elvégezni.

A gyümölcsösökben a terméskötés jónak mondható, és ami szembetűnő, hogy a monília, valamint a levéllikasztó gomba kártétele még nem látható. A gyümölcsösök ígéretesek, ugyanakkor rovaros évünk van, ezért a kártevők elleni védelem nem maradhat el.

A konyhakerti növények közül a hagymafélék ebben az időszakban nagyon érzékenyek a peronoszpórára, a botritiszes és a fuzáriumos rothadásra.

A káposztafélék növényvédelmi technológiáját szintén az intenzív kártevőnyomást figyelembe véve kell megtervezni. A paprika és a paradicsom a jelenlegi fejlettségi állapotban a vírusos és a baktériumos megbetegedésekre, valamint a fuzáriumos tőhervadásra érzékeny.

A szamóca jelenleg a virágzás, a terméskötés stádiumában van. A leveleken kórokozók tünetei még nem észlelhetők, de a szamóca levélfoltossága és a lisztharmat minden évben megjelenik.

Forrás: BEOL
 
Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer