Érdi jubileum Nemesítő: Maliga Pál és Apostol János. Fajta jogosult: Érdi Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Kht. Minősítési fokozat: Államilag elismert árufajta. Származás: A Pándy x Eugénia keresztezésével állították elő. Virágzás, termékenyülés: Virágai középkésőn, későn nyílnak, öntermékenyek. Termőképesség: Rendszeresen és bőven terem. Későn, a 7-8. évben fordul termőre. Érés ideje: Június 12. körül érik. Gyümölcs jellemzői: Gyümölcse középnagy, 4-5 g tömegű, 21-22 mm átmérőjű. Alakja gömbölyű. Héja a szedési érettség kezdetén sötét kárminpiros, majd feketés bordópiros. Húsa igen kemény, hússzíne piros, majd bordóspiros lesz. Festőlevű. Magja kicsi, 4 súly%. Íze édes-savas, zamatos. Beltartalmi tulajdonságai kiválóak. Gyümölcse minőségromlás nélkül a fán három hétig is eltartható. Középhosszú kocsányú. Konzervipari célra alkalmas, mert színanyaga idő- és hőálló, túlérve szárazanyag-tartalma 22%, savtartalma 2,1 ezrelék.
Érdi bőtermő Nemesítő: Maliga Pál és Apostol János. Fajta jogosult: Érdi Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Kht. Minősítési fokozat: Államilag elismert árufajta. Származás: A Pándy x Nagy angol keresztezésével állították elő. Virágzás, termékenyülés: Korán virágzó, öntermékeny fajta. Termőképesség: Igen bőtermő. Érés ideje: Június 16-18. körül érik, a Pándy előtt 6-8 nappal. Gyümölcs jellemzői: Gyümölcse középnagy-nagy, megjelenése az üvegmeggyre emlékeztet. Tömege 5-6 g, átmérője 22-23 mm. Alakja megnyúlt gömb. Héja sötét kárminpiros színű. Húsa sötétbordó színű, középkemény, finoman rostos, bőlevű, közepesen festőlevű. Íze kellemesen édes-savas, harmonikus meggyíz. Kocsánya középhosszú. Sokoldalúan felhasználható: friss fogyasztásra, hűtő- és konzervipari felhasználásra.
Maliga emléke Nemesítő: Maliga Pál és Apostol János. Fajta jogosult: Érdi Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Kht. Minősítési fokozat: Államilag elismert választékbővítő fajta. Származás: A Pándy x Eugénia keresztezésével állították elő. Virágzás, termékenyülés: Középkorai virágzású, öntermékeny fajta. Termőképesség: Rendszeresen és igen bőven terem. Érés ideje: Június 22. körül érik. Két héten keresztül szüretelhető. Gyümölcs jellemzői: Gyümölcse nagy-igen nagy, tömege 6-8 g, átmérője 23-25 mm. Alakja vállas, nyomott gömb. Héja teljesen éretten sötét kárminpiros. Húsa középkemény, finoman rostos, lédús, piros színű, nem festőlevű. Íze savanykás-édes. Magja nagy, 7-8 súly%. Kocsánya rövid. Friss fogyasztásra és konzervipari célra felhasználható.
Debreceni bőtermő Nemesítő: Ménesi Attila és Szabó Tibor. Fajta jogosult: Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Kht.. Minősítési fokozat: Államilag elismert árufajta. Származás: Debrecen kertvárosában szelektált tájfajta. Virágzás, termékenyülés: Virágai későn nyílnak, öntermékenyülő. Termőképesség: Korán termőre fordul, rendszeresen terem. Termőképessége jó. Érés ideje: Június végén-július elején, az Újfehértói fürtös előtt 1-3 nappal érik. Gyümölcs jellemzői: Gyümölcse nagy, 5-6 g tömegű, átlagosan 22-23 mm átmérőjű. Alakja felülről és oldalról kissé nyomott. Héja sötétpiros, felülete fényes. Húsa piros, az Újfehértói fürtösnél világosabb, a Pándy meggynél kissé puhább. Középhosszú kocsánya pálhaleveles. A kocsánytól a gyümölcsök szárazon elválnak, ezért géppel betakarítható. Gyümölcsei exportra, hazai friss fogyasztásra és ipari célokra is alkalmas. Szabó Tibor fajtaleírása.
Kántorjánosi 3 Nemesítő: Szabó Tibor. Fajta jogosult: Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Kht.. Minősítési fokozat: Államilag elismert árufajta. Származás: Mátészalka környékén végzett tájfajta szelekcióból származik. Virágzás, termékenyülés: Virágai későn nyílnak, öntermékenyek. Termőképesség: Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Érés ideje: Június végén-július elején, az Újfehértói fürtössel egyidőben érik. Gyümölcs jellemzői: Gyümölcse nagy, tömege 5-6 g, átmérője 22-23 mm. Alakja kissé nyomott gömb. A héjszín bordópiros. Húsa piros, közepesen festőlevű, kemény, repedésre nem hajlamos. Pálhaleveles. Erős meggyíze nagyobb savtartalmának köszönhető. A gyümölcsök szárazon válnak a középhosszú kocsánytól, ezért rázógéppel betakarítható. Alkalmas friss fogyasztásra és konzervipari feldolgozásra. Szabó Tibor fajtaleírása.
|