spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Helyi arrow Gyár Gyula külterületén?

Gyár Gyula külterületén? Nyomtatás
Írta: Geiger   
2005. december 04. vasárnap 14:16
Fejlesztés Negyvenezer hektáron termelnének energiafüvet
 
Az Európai Unióban a gépesített technológiák miatt a mezőgazdálkodók száma alacsonyabb, mint Magyarországon. Dönteni kell: élelmiszercélú mezőgazdaság vagy kiegyensúlyozott, biztos megélhetés?




A gyulai kistérségben felismerték, a földek hasznosításán alapuló, de nem élelmiszercélú mezőgazdasági tevékenység szükséges, amelynek biztos piaca van, gazdaságosan végezhető, megfelelő jövedelmezőséget biztosít és nem kell több száz kilométert utazni a termékkel. Szempont, hogy az Európai Unió irányelveivel ne legyen ellentétes, így pályázat útján támogassa a törekvéseket. Ezek mérlegelésével terelődött az elképzelés az energianövény-termesztésre, az azon alapuló bioerőmű és papírgyártási ipari programra.

A Szarvasi 1 energiafűre épülve két projekt valósulna meg Békés megyében és a határon átnyúló térségben. Az energiafű-termesztéssel környezetbarát energiát és csomagolóanyagot állítanának elő. Nőne a térség foglalkoztatottsága, biztonságosabbá válna a mezőgazdasági termelés és értékesítés, növekedne az energiaellátottság.

Az egyik projekt 30 megawattos hőerőművet létesítene villamos áram termelésére. A hőerőmű 15 ezer hektáron termesztett energiafüvet és a térség mezőgazdasági hulladékát felhasználva állítana elő bioáramot és hőt. Az utóbbit a második projektben, a papírgyártásban lehetne hasznosítani. A cellulóz-, papír- és csomagolóanyag-gyár Magyarország növekvő papírfelhasználását négy évig fedezné. A gyár Gyula külterületén épülne meg, a 25 ezer hektáron termelt energiafűből évi százezer tonna cellulózt állítana elő, a másik százezer tonna papírgyűjtésből származna.

Forrás: Békés Megyei Hírlap


 
< Előző




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer