spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Környezet arrow Nem minden bio, ami annak látszik

Nem minden bio, ami annak látszik Nyomtatás
Írta: Geiger   
2005. december 21. szerda 15:36
Július elseje óta csak azok a boltok árulhatnak bioterméket, amelyeket rendszeresen ellenőriz a Biokontroll Hungária KHT.
A szervezet év elején 300 forgalmazóval vette fel a kapcsolatot, ám csak 16-an vállalták a szigorú feltételeket: ez azt jelenti, hogy ennyien rendelkeznek engedéllyel, amit a vásárlók el is kérhetnek. Ha ilyet nem tudnak felmutatni, a termék - akár mi van ráírva - nem bio!
   
Dr. Roszik Péter a Biokontroll Hungária Közhasznú Társaság ügyvezető igazgatója a visszajelzésekről és a fogyasztói igényekről azt jegyezte meg: régi igénye az európai fogyasztóknak, hogy a kereskedelem is az ellenőrzésbe bekerüljön. Sajnos azonban előfordult nem ritkán, hogy olyan termékek kerültek be az ellenőrzésbe, amelyek nem feleltek meg az előírásoknak, például a termék nem volt bio, de a nevében ez szerepelt a vállalkozásnak.
   
Ezen kívül is sok olyan trükk volt, ami a fogyasztókat megtévesztette, akik ráadásul több pénz adtak azért a termékért, ami nem bio. Július elsejétől nagykereskedőknek, szállítóknak, tárolást végzőknek és kiskereskedőknek szerepelnie kell az ellenőrzési rendszerben: ez azt jelenti, hogy el kell viselniük azt a komfortosítást, amelyet náluk elvégeznek. Ennek az eredménye egy olyan okirat, amely igazolja, hogy ellenőrzött és valóban biotermékként forgalmazható. A nagykereskedőknél mérleg vizsgálat van: a bejövő és a kimenő termékeket lehet így nyomon követni és látni azt, hogy aki a terméket eladta, az jogosult így forgalmazni.

Forrás: Magyar Rádió


 
< Előző   Következő >
spacer

.
© 2022 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer