spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Környezet arrow Az erdĹ‘telepítés nem mindig környezetbarát

Az erdőtelepítés nem mindig környezetbarát Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. január 06. péntek 15:42
Bár erdőtelepítéssel jelentős mennyiségű légköri szén-dioxid köthető meg, ugyanakkor, ha nem kellő körültekintéssel történik, felboríthatja a környező területek vízháztartását – állítja egy nemzetközi kutatócsoport.






A légköri szén-dioxid megkötésére történő erdőtelepítésnek számos nem kívánt következménye is lehet. Többek között, mivel az erdők jelentős mennyiségű vizet vesznek fel, megváltoztatják a talaj vízháztartását, kiszárítják a folyókat, és növelik a talaj sótartalmát – állítja egy nemzetközi kutatócsoport a Nature tudományos lap legfrissebb számában.


Mivel a növények szén-dioxidot használnak fel a növekedésükhöz, a gyorsan növő fajtákból történő erdőtelepítés kitűnő eszköznek bizonyul a levegőben lévő szén-dioxid megkötésére, ezáltal az üvegházhatás csökkentésére. A nagy kiterjedésű erdők ugyanakkor sok vizet igényelnek – mondta Robert Jackson, az észak-karolinai durhami Duke Egyetem kutatócsoportjának tagja. A kutatók több mint 500 olyan helyszínt vizsgáltak, ahová az elmúlt 50 év során erdőt telepítettek. Az esetek 13 százalékában a vízfolyások legalább egy évre teljesen kiszáradtak, és az ültetvények átlagosan mintegy 50 százalékkal csökkentették a folyók vízszintjét.


„A világ bármely részén, ha mezőgazdasági területet ültetünk be fával, ahhoz több vízre van szükségünk" – tette hozzá Jackson. Ez az ivóvízellátáshoz és öntözéshez szükséges vízkészlet csökkenését idézheti elő, felborítva a helyi ökoszisztéma vízháztartását. Ugyanakkor az erdő megjelenésével a talaj savanyúbbá válik, mint más növényborítás (gyep, termesztett növény) esetén.


Szén-dioxid-kereskedelem


Ezek a változások részben annak tulajdoníthatók, hogy az erdőtelepítési programok során szinte kizárólag gyors növésű fajtákat alkalmaznak – teszi hozzá Jackson. Általában örökzöld fajtákról van szó, amelyek egész évben aktívak, ami azt is jelenti, hogy nagyon sok szén-dioxidot és vizet vesznek fel.


A kutatók ugyanakkor megjegyzik, az erdőtelepítés a vízfolyások szempontjából bizonyos esetekben kifejezetten kívánatos. Az Egyesült Államok egyes mezőgazdasági övezeteiben végzett erdőtelepítések csökkentették a szántóföldekről a tengerbe bemosódó műtrágya mennyiségét, amely algavirágzást idéz elő, ezáltal rontja a tengervíz minőségét.


Az erdősítési programoknál figyelembe kell venni a helyi viszonyokat – hangsúlyozzák a kutatók. Több ország és vállalat – bekapcsolódva a nemzetközi szén-dioxid-kereskedelembe –erdőket telepít, hogy növelje az eladható szén-dioxid-kvótáját. Ez lehetővé teszi az erőművekhez hasonló nagy mennyiségű üvegházhatású gázt kibocsátók számára, hogy máshol megtakarított szén-dioxid vásárlásával ellensúlyozzák a kibocsátásukat.


Az Egyesült Államok Tiszta Fejlődés Mechanizmus (Clean Development Mechanism) nevű keretprogramja javasolja a degradált mezőgazdasági területek erdősítését, szén-dioxid megkötés céljából. Remélhetőleg egy-egy projekt bevezetésénél minden szempontot, többek között a vízháztartási szempontokat is mérlegelik – tette hozzá Jackson.

Forrás: Figyelő


 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer