spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Helyi arrow ITT A FARSANG

ITT A FARSANG Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. január 17. kedd 13:55

Már tart a farsang, s a CSABANET portál összegyűjtötte az erről időszakról korábban megjelent írásait.

Az alábbi válogatásban olvashatnak farsangi szokásokról, hiedelmekről, találnak farsangi ajánlókat, valamint megtekinthetik előző évek rendezvényeinek képriportjait. Kellemes csemegézést kívánunk mindenkinek!Február

Február: Böjtelő hava, Jégbontó hava, Farsang hava, Halak hava

A latin februarius szó jelentése “a tisztuláshoz tartozó”. Februa egy évenkénti tisztulási ünnep volt az év utolsó hónapjában.


Az ördög ünnepe

Az egyház által az ördög ünnepének tartott, és sokszor tiltott ünnepünk a farsang. Évenként ismétlődő, rövidebb-hosszabb ideig tartó időszak, amelyet évszázadok óta az evés, ivás, lakodalmak, disznótorok, jelmezes felvonulások jellemeznek.

 


Farsangi szokások Eleken,

avagy egy német szokás továbbélése románoknál

Az elekiek egyik népszokásokban igen gazdag időszaka a farsang. Ekkor zajlanak a különböző nemzetiségi bálak is, a román, a német, a cigány és a magyar bál. A farsang, mint tudjuk, vízkereszttől (január 6.) hamvazó szerdáig terjedő időszakot jelenti, s babonákban, szokásokban leggazdagabb az utolsó három napja. Így van ez Eleken is.


A hónap jeles napjai 2.

Február 14.   Bálint napja

Bálint napján ha hideg, száraz az idő, akkor jó lesz a termés. Az ország különböző részein más-más hiedelem kötődik ehhez a naphoz.


Endrőd néprajza - A Városunk Gyomaendrőd írása

 A mai fiatal, nemzedéknek talán már semmit sem mondanak a nyüst, szövő, motolla, héhel, tiló, csepü stb. kifejezések. Pedig falunkban is a XX. század közepéig általános volt a kender házilagos feldolgozása, s akkor e szavak egy-egy munkafolyamatot, vagy annak egy részletét jelentették. Büszkék lehetünk elődeink tudományára, hiszen olyan egyedülálló szőttes kultúra alakult ki Endrődön amely valóban gyöngyszemként világít.

 


III. Csabai Farsang

Békéscsaba, 2005. február 10- 12.

2005. február 10- 12. között harmadik alkalommal rendezi meg az Ifjúsági Ház, a Csabai Szlovákok Szervezete, a Szlovák Kultúra Háza, a Csabai Kolbászklub és a Tourinform Iroda a Csabai Farsangot.

Kevésbé köztudott tény, hogy látványos farsangi szokásokban Kelet- Magyarország is bővelkedik.


II.Gyulai Reneszánsz Karnevál

A karnevál új színfolt a város programjainak sorában, ahol vidám köntösben kerül bemutatásra a reneszánsz- kor kultúrája történelme, gasztronómiája.

A rendezvény keretét egy középkori vásár adja, melyben megjelennek a kor mesterségei, (kovács, fazekas), ételei (kemencében sült lepény) viseletei.


II. Csabai Farsang - képriport

Az elmúlt hétvégén második alkalommal került megrendezésre a CSABAI FARSANG a békéscsabai Ifjúsági Ház szervezésében. Mint azt korábbi cikkünkben ígértük, bemutatunk néhány képet az eseményről. Fotóink a megnyitón, a lampionos felvonuláson, valamint a középiskolások vetélkedőjén készültek.

 


LUDAS Bál - képriport

Az elmúlt hétvégén második alkalommal került megrendezésre a CSABAI FARSANG. Ennek egyik rendezvénye volt a negyedik farsangi LUDAS Bál az IFIHáz és a LUDAS Egyesület szervezésében. Képriportunk szombat este a bálban készült. A későbbiekben a farsang egyéb rendezvényeiről is közlünk fotókat, keressék beszámolónkat portálunkon.

 


Csabai Farsang - Képriport

Az elmúlt hétvégén rendezték meg Békéscsabán az I. Csabai Farsangot. Képriportunk a szombati nap hangulatát kívánja visszaadni.

Jártunk konferencián, disznótorban és bálban egyaránt.


A nagy szakállú farsangi varázsló

Schéner Mihály, a magyar képzőművészet egyik legkülönlegesebb egyénisége éppen nyolcvan esztendős. Ez alkalomból kiállítások nyílnak Budapesten és több vidéki városban az új és régebbi műveiből, s könyv is megjelenik a művészről. A Duna Televízió újra levetíti portréfilmjét, amellyel Pacskovszky József rendező díjat is nyert.


GALÉRIÁK:

 

II. Csabai Farsang 2004Susánszky Anna fotói

2004 februárjában második alkalommal került megrendezésre a CSABAI FARSANG a békéscsabai Ifjúsági Ház szervezésében.

LUDAS Bál 2004Kovács Márta és Hege fotói

A 2004-es Csabai Farsang egyik rendezvénye volt a negyedik farsangi LUDAS Bál az IFIHáz és a LUDAS Egyesület szervezésében. Képeink szombat este a bálban készültek.

Farsangi szokások ElekenAz elekiek egyik népszokásokban igen gazdag időszaka a farsang. A farsang, mint tudjuk, vízkereszttől (január 6.) hamvazó szerdáig terjedő időszakot jelenti, s babonákban, szokásokban leggazdagabb az utolsó három napja. Így van ez Eleken is.

 


Programajánló:

2006 január
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  

 
< Előző   Következő >
spacer

.
© 2022 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer