spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Agrárgazdaság arrow A földtörvényt támadja a Magosz

A földtörvényt támadja a Magosz Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. január 22. vasárnap 16:00
Az Alkotmánybíróságtól remél jogorvoslatot a Magyar Gazdakörök és Gazda- szövetkezetek Szövetsége (Magosz), mert megítélésük szerint a földtörvény módosítása sérti a gazdák alkotmányos jogait.
A földtörvény múlt évi módosítása úgy rendelkezik, hogy az állattartó telepek és a halastavak üzemeltetőinek előhaszonbérleti joga megelőzné a helyben lakókét. A változás hátrányosan érinti a családi gazdaságok működését. Ezt Jakab István, az érdekképviselet elnöke jelentette be hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Jakab István hangsúlyozta, törést szenvedhet a családi gazdaságok elindult fejlődése, nem indulhat meg a szükséges koncentráció. Emellett azokat az állattartó telepeket, amelyeket külföldiek vásároltak meg, jogtalan előnyökhöz juttatná a kifogásolt törvény. Az állattartó telepeket ugyanis nem kötelezi semmi, hogy az állattartó telepek tevékenységének megszüntetésével ne használhassák másra a megszerzett földet. A Magosz vitatja azt a múlt heti miniszterelnöki kijelentést, hogy 2005-ben jó évet zárt a magyar mezőgazdaság. Jakab István szerint igaz ugyan, hogy a termésátlagok jók voltak, ám a gazdálkodók a miniszterelnök által jelzettnél kevesebb forráshoz jutottak. Azt a gazdaköri vezető sem vitatta, hogy a magyar mezőgazdaságba statisztikailag több mint 500 milliárd forint forrás került a múlt évben. Ám szerinte ebből 146 milliárd forint az intervenciós gabonaátvétel után járó pénz, amely nem támogatás, hanem az áru ellenértéke. Így véleménye szerint ezt az összeget le kell vonni a miniszterelnök által jelzett forrásból. Jakab István szerint a gazdamegállapodás nem 100, hanem csak mintegy 60 százalékban teljesült. Szerinte ugyanis az állattenyésztés nem kapta meg a megígért 10 milliárd forintos többletforrást, és a Hernád menti gazdákat sem kártalanították. Továbbá idén nem állnak rendelkezésre a nemzeti kiegészítéshez szükséges források, amiért 26 milliárd forint átcsoportosítására lenne szükség. Ezt azonban a Magosz tudomása szerint az unió nem engedélyezte. A belvízzel borított terület nagysága a Magosz információi szerint meghaladja a 98 ezer hektárt. A gazda-érdekképviselet úgy véli, hogy a jelenlegi hideg időjárás alkalmat ad arra, hogy e területen a legsürgetőbb feladatokat, munkákat el lehessen végezni. Ebben partnerséget ajánlott Jakab István. A Magosz elnöke úgy fogalmazott, hogy a választások előtt nem szerencsés visszafordíthatatlan folyamatokat kezdeményezni a magyar mezőgazdaságban. A vitatott helyzetek rendezését az érdekképviseleti vezető a választások utánra halasztaná.

Forrás: Origo


 
< Előző   Következő >
spacer

.
© 2021 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer