Az égetett szeszek között vezet a pálinka |
|
Írta: Geiger
|
2006. január 22. vasárnap 16:05 |
A
vendéglátásban eladott égetett szeszes italok közül a pálinka vezeti az
értékesítési rangsort 33 százalékos részesedésével. Tavaly egyébként az égetett
szeszes italok forgalma értékben 10, mennyiségben pedig 5 százalékos növekedést
produkált.
A
hazai vendéglátóhelyeken az égetett szeszes italok 75 milliárd forintra becsült
forgalma értékben 10, mennyiségben pedig 5 százalékos növekedést mutat a 2004
december és 2005 november közötti időszakban az egy évvel korábbihoz képest -
tűnik ki az ACNielsen piackutató cég felméréséből.
A bolti kiskereskedelemben az égetett szeszes italok értékesítése
forintban 2, mennyiségben pedig 6 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban.
Forintban a bolti kiskereskedelem értékesítése meghaladja a 60 milliárd forintot
az ACNielsen adatai szerint.
A vendéglátásban eladott égetett szeszes italok közül a pálinka kerül az
első helyre 33 százalékkal az értékesített mennyiség és az érték alapján -
teszik hozzá. Utána következik 27 százalékkal a pálinka jellegű ital, majd a
keserű és a vodka, egyaránt 10 százalékot meghaladó aránnyal. A további sorrend,
mennyiségben: brandy, likőr, rum, vermut, whisky és gin a felmérés szerint.
A pálinkák, pálinka jellegű italok ízesítés szerinti ranglistáját
mennyiségben a körte vezeti a szilva előtt. A kettő együtt kiteszi a vendéglátós
értékesítés 52 százalékát a szóban forgó időszakban. Utánuk egyaránt 10
százalékot meghaladó részesedéssel a sorrend: barack, Vilmos körte és vegyes,
míg a cseresznyére 2, az egyéb ízekre pedig 5 százalék jut.
Az égetett szeszes italok vendéglátós mennyiségi értékesítésében az
üzlettípusok közül a volumenhelyek, azaz a kocsmák vezetnek, 47 százalékkal.
Darabszám szerint is ez a vendéglátóhely-típus a legelterjedtebb Magyarországon.
Forrás: Origo
|