spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow EU arrow Ki ellenĹ‘rzi a fertĹ‘zött élelmiszert az unióban?

Ki ellenőrzi a fertőzött élelmiszert az unióban? Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. január 30. hétfő 17:42
Egyre több külföldről behozott élelmiszer vagy élelmiszer alapanyag, fűszer, esetleg fűszer alapanyag okoz gondot az illetékeseknek. Hiába fertőzöttek, az ellenőrzés hiánya miatt átcsúsznak a határon és eljutnak a fogyasztókig is. Aflatoxin gomba eredetű méreg a fűszer paprikában, növény védőszer maradék a zöld paprikában, hogy csak a legutóbbiakat említsük.




Dr. Horn András növényvédő szakmérnök a kiszűréssel kapcsolatban visszalépést tapasztalt. Folyamatosan tart Magyarország unióval határos országaiban az ilyen jellegű ellenőrzések leépítése. Például a karantén vizsgálatok az uniós tagországok esetében megszűntek, vagy megszűnőben vannak, ez bizony fölveti teljesen jogosan, hogy az uniós országokból beáramló növények nem kívánatos szer maradványt, vagy az előbb említett toxinokat tartalmaznak.

- Minden országnak ellenőrizni kellene a saját határán a nem unióból beérkező szállítmányokat. A paprika toxin behozatala csak úgy történhetett meg, hogy valamelyik már korábban is európai tagország nem ellenőrizte a határán beözönlő paprikát. Az igazi kérdés az, hogy lehet-e a közösségen belül például erre való hivatkozással újra fölépíteni egy ellenőrzési rendszert. Én félek, hogy ennek anyagi okai is vannak, de az unió többi tagországa ennek ellenére kellően védekezhetne a határain beáramló termékekkel szemben –nyilatkozta a szakmérnök.

Forrás: Magyar Rádió



 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer