spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Környezet arrow Biomassza: kis ráfordítás, nagy tartalék

Biomassza: kis ráfordítás, nagy tartalék Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. február 03. péntek 10:58
Indulhatnak ugyan idén újabb szélerőmű- beruházások, s egyes erőművek a biomassza- tüzelést is tervezik, a megújuló energiaforrások aránya mégis lassan nő a hazai áramtermelésben, írja a Világgazdaság.

Szerényen csökkentik hazánk energiafüggőségét a megújuló energiaforrások. A belőlük előállított áram részaránya 2003-ban alig volt 0,7 százalék, 2004-ben már meghaladta a 2,1 százalékot, s tavaly is nőtt annak köszönhetően, hogy három, együtt 100 megawatt teljesítményű széntüzelésű erőművet faapríték-felhasználásúra állítottak át. A jövőben is a biomassza hasznosításban van a legkisebb ráfordítással elérhető legnagyobb tartalék.

Az erőművek közül több is jelezte, átállna biomassza-tüzelésre, így teljesíthetők lennének uniós vállalásaink is. A folyamatos energiatermeléshez szükséges növényi alapanyag mennyisége azonban nem áll rendelkezésre, ezért a beruházók agrárenergetikai program elindítását sürgetik. A biomassza-hasznosítás másik iránya a gázolajhoz keverhető biodízel és a benzingyártásnál felhasználható bioetanol előállítása. A Mol Rt. tavaly óta növényi alapanyagú bioetanolt használ a benzin oktánszámának növelésére. A vállalat a múlt héten pályázatot hirdetett azon beszállítók kiválasztására, amelyektől gázolajhoz keverhető biodízelt vásárolna. Magas a beruházási költsége, de növekvő szerephez juthat a geotermikus energia is a megújuló energiaforrásokon belül. A Mol Rt. 2007-ben tervezi egy 2,5 megawattos geotermikus erőmű építését Iklódbördöcén, olvasható a Világgazdaságban.

Forrás: Privázbankár


 
< Előző   Következő >
spacer

.
© 2022 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer