spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Agrárgazdaság arrow A gazdák sokkal határozottabb fellépést várnak

A gazdák sokkal határozottabb fellépést várnak Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. február 11. szombat 11:42
A MAGOSZ európai szintű földstruktúrát szeretne Magyarországon, mert a jelenlegi rendszerrel csak a nagybirtokkal rendelkezők járnak jól.




A magyar gazdatársadalom határozottan visszautasítja a most állami tulajdonban lévő földek kiárusítását - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke programjukat ismertetve, amelynek egyik fő pontja a termőföldhöz jutás.

A földek kiárusításával a gazdák nem azért nem értenek egyet, mert az nem célszerű, hanem, mert stratégia nélkül, egy választási kampány közepette nem lehetséges. Ezeknek a földeknek egyébként az a szerepe - mint mondta Jakab István -, hogy segítse a birtokrendezést, a parcellák összevonását versenyképes birtoktestekké, és hogy segítse a fiatal gazdák földhöz jutását. A gazdák sokkal határozottabb fellépést várnak a kormányzattól a piacvédelem tekintetében - mondta Jakab István, mert jelenleg folyamatos a selejtélelmiszerek forgalomba hozatala, és azok az intézkedések is, amelyek azt mutatják, hogy a kelet-európai régiót élelmiszeripari selejtlerakó helynek tekintik. A területalapú támogatásokkal kapcsolatban dr. Becz Miklós, a MAGOSZ tanácsadója elmondta, hogy a megígértnél, vagyis a hektáronkénti 21638 forint helyett lényegesen kevesebbet kaptak a gazdák. Hektáronként csak 17-18 ezer forintot. Erről a csökkenésről nem számoltak be a gazdáknak, bár Becz Miklós hozzátette, hogy az összegek csökkentése a helytelen adatszolgáltatás miatt történt, de nem a gazdák miatt, azt az ingatlan-nyilvántartás adathiánya okozhatta. Pert nyert a rendőrség ellen a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége Az ítélet szerint a rendőrség tavaly jogtalanul tiltotta meg, hogy március közepén a gazdák 200 erőgéppel az Országház parkolójában tiltakozzanak. A szervezet jogi képviselője emlékeztetett rá: korábban, a múlt évi gazdatüntetés idején az erőgépeket négy napra már beengedték az Országház parkolójába. Ezt követően jelentette be a MAGOSZ március közepére újabb tüntetési szándékát, amelyet a rendőrség akkor indoklás nélkül elutasított.

Forrás: Magyar Rádió



 
< Előző   Következő >




spacer

.
© 2024 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer