spacer
spacer

Geigerfarm
Kezdőlap
Szüret - 2014
Bemutatkozás
Hírek
Szolgáltatásaink
Néhány fotó
Galéria
Lapszemle
Linkek
Meggyes receptek
Keresés
Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.
 
Kezdőlap arrow Lapszemle arrow Agrárgazdaság arrow Agrártörvénykezés: marad, ami van

Agrártörvénykezés: marad, ami van Nyomtatás
Írta: Geiger   
2006. február 11. szombat 11:44
A választásokig hátralévő törvénykezési időszakban a parlament már nem foglalkozik agrártörvények alkotásával. 2002-től összesen kéttucatnyi az agráriumot érintő új törvényt alkotott, illetve módosított az Országgyűlés.
A választásokig hátralévő törvénykezési időszakban a parlament már nem foglalkozik agrártörvények alkotásával. 2002-től összesen kéttucatnyi az agráriumot érintő új törvényt alkotott, illetve módosított az Országgyűlés. Amint Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője elmondta, ennél jóval több jogszabályt kellett átfésülni, s apró korrekciókkal módosítani, hiszen az uniós csatlakozás miatti jogharmonizációt is el kellett végezni.

Ha a törvények számát nézzük, akkor a kormánynak nincs adóssága - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke. Hozzátette, hogy a szakmai törvénytervezetek egyeztetései során általában figyelmen kívül hagyták a Magosz észrevételeit. A szövetkezeti törvény módosítása miatt a köztársasági elnökhöz fordultak a jogorvoslat reményében. Sólyom László azonban a törvényt aláírta. A Magosz sérelmezte, hogy a kormányzási ciklus kezdetén, az évenkénti végrehajtási rendeletekben a családi gazdaságok számára nyújtott kedvezmények csökkentek, s ezért romlott versenyképességük. Az érdekvédelmi szervezet a legutóbbi, a földtörvényt is érintő törvénymódosítás miatt az Alkotmánybírósághoz fordult. Jakab István elmondta, azzal van problémájuk, hogy a tervezetben benne rejlik, hogy a tönkrement állattenyésztő telepekkel együtt termőföldet is vehetnek a külföldiek. A Magosz szerint a termőföld forgalmát szabályozó törvény változtatása miatt egy meglévő tulajdonosnak az elővásárlási, illetve az előhaszonbérhez való jogát csorbítják azzal, ha a föld nélküli állattartóknak elővásárlási jogot biztosítanak. Ha ugyanis - és erre több példa is van - ezeket a telepeket később külföldi tulajdonosok vásárolják meg, akkor a termőföldhöz is hozzájutnak. A Magosz azt szeretné elérni, ha az állam tulajdonában lévő termőföldek és a nemzeti földalap kezelésében álló földek a valódi birtokrendezést szolgálnák. Filipsz László, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (Mosz) titkárságvezetője szerint a termőfölddel összefüggő törvényekben sok nem életszerű elem található. Például a korábbi oszthatatlan tulajdonban lévő földek nevesítése során a kimérést kérők előnyt élveznek a nem kérőkkel szemben.(Cz. P.) Egy év alatt 730 millió forintot kaptak a termelői értékesítő szervezetek (Tész) - mondta Soproni Horváth Lajos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szóvivője. Tavaly 68 előzetesen elismert Tész igényelt beruházási és működési támogatást, s közülük 40-en 660 millió forintot kaptak. Nyolc esetben született elutasító határozat, a többi kérelem elbírálása viszont még folyik.

Forrás: Népszabadság 
< Előző   Következő >
spacer

.
© 2021 GEIGERFARM
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
spacer